Expatcenter Amsterdam Area breidt uit met mediastad Hilversum

Vanaf 3 oktober 2013 kunnen ook in Hilversum gevestigde kennismigranten van het Expatcenter gebruik maken.

Carolien Gehrels, wethouder Economische Zaken van Amsterdam, en Jan Rensen, wethouder Economische Zaken van Hilversum, tekenden 3 oktober 2013 het convenant waarmee de samenwerking wordt bekrachtigd tussen het Expatcenter Amsterdam Area en de gemeente Hilversum. Met de ondertekening wordt een belangrijk nieuwe stap gezet in de regionale uitbreiding van de dienstverlening naar buitenlandse bedrijven en daarmee de verbetering van het vestigingsklimaat. In de gemeente Hilversum is al een aantal belangrijke klanten van het Expatcenter gevestigd zoals MediaMonks, maar tot nu konden de kennismigranten woonachtig in Hilversum zich niet via het Expatcenter inschrijven. Daar is nu verandering ingekomen. Hilversum sluit zich hiermee aan bij Amsterdam, Amstelveen, Haarlemmermeer en Almere.

5 jaar groei

Het Expatcenter is in juni 2008 als pilot project van start gegaan. Voor veel internationale bedrijven en hun werknemers in de Amsterdamse regio bleken de procedures om in Nederland aan het werk te kunnen gaan een bron van ergernis. Dankzij de gezamenlijke inspanning van de gemeenten Amsterdam en Amstelveen en de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND), is een procedure ontwikkeld die dit aanzienlijk makkelijker maakt. Werkgevers kunnen vier weken voor de komst van een  kennismigrant uit het buitenland de aanvraag voor de verblijfsvergunning in gang zetten. De kennismigrant kan vervolgens na aankomst in Nederland met één bezoek aan het Expatcenter zijn verblijfsvergunning ophalen en tegelijkertijd zijn inschrijving regelen bij een van de aangesloten gemeenten. In 2010 is het samenwerkingsverband al uitgebreid met de gemeenten Haarlemmermeer en Amstelveen. De Belastingdienst haakte in 2011 aan om aanvragen voor de 30% regeling via het Expatcenter te kunnen laten verlopen.

Waardering

De afgelopen vijf jaar groeide het aantal inschrijvingen via het Expatcenter met 10% per jaar. In 2012 kwamen per maand gemiddeld 500 expats via het Expatcenter de regio binnen. Ruim 800 bedrijven maken gebruik van de service van het Expatcenter. De Engelstalige website van het Expatcenter biedt expats die zich vestigen in de Amsterdamse regio informatie over allerlei belangrijke zaken die zo snel mogelijk geregeld moeten worden. Sinds de lancering trekt de website zo’n 60.000 unieke bezoekers per maand en voorziet daarmee duidelijk in een behoefte onder expats.

X